
Jakie mięso dla Psa - o czym pamietać?
Psiaki to mięsożercy i to właśnie białko zwierzęce powinno być na pierwszym miejscu w składzie karmy. Jakie mięso jest jednak najlepsze dla twojego pupila?
Wołowina, jagnięcina czy drób? Jakie mięso jest najlepsze dla psa?
Podstawowymi składnikami mięsa są woda, pełnowartościowe białko i tłuszcze. W zależności od jego rodzaju, składniki te mają różne proporcje cennych aminokwasów, witamin czy składników mineralnych. To dlatego ważne jest, aby karmić psiaka nie tylko jednym rodzajem mięsa!
Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych odradza się podawania psom dużej ilości wieprzowiny. Natomiast warto wzbogacić dietę o niewielkie ilości podrobów różnych zwierząt: serca, wątróbki czy nerki dostarczą mu mnóstwo witamin i składników mineralnych.
Karma ze sklepu też jest potrzebna psiakowi. Nie jest złym sposobem żywienia zwierzaka, jednak (przynajmniej od czasu do czasu) warto poczęstować go kawałkiem mięsa. Zresztą wybierając pokarm, także postaw na mięso - dokładnie sprawdzaj jej skład! Szukasz dobrej karmy? Zajrzyj tutaj: karma dla psa na karusek.com.pl
Ile gotowanego jedzenia dla psa?
Psy uwielbiają surowe mięso, jednak warto na nie uważać. Eksperci od zwierzęcego odżywiania zdecydowanie odradzają podawania psu surowej wieprzowiny i dziczyzny, ponieważ mięso te może zawierać niebezpieczne dla psów wirusy. Drób również może zawierać bakterie chorobotwórcze, niemniej groźne dla zdrowia mogą okazać się surowe ryby...
Można tego uniknąć, gotując mięso w wodzie, bez przypraw i soli. Ważne, żeby było świeże! Nie podajemy psiakom resztek mięsa, np. z obiadu - przyprawy, których używają ludzie, niekoniecznie są dobre dla zwierzaków.
Jak suszyć mięso dla psa?
Alternatywą dla surowego czy gotowanego mięsa jest jego wysuszenie - taka przekąska jest bogata w białko, witaminy i minerały! Możesz kupić gotowe suszone kawałki mięsa (m.in. z wołowiny czy jelenia), ale równie dobrze możesz przygotować je samodzielnie.
Chude mięso (na początek polecamy spróbować z filetem z indyka czy kurczaka) umyj, wytnij tłuste elementy. Pokrój na cienkie plasterki, o grubości ok. 0,5 cm. Nabij je na szaszłykowe patyczki i wstaw do piekarnika ustawionego na 60 stopni. Susz przez ok. 6 godzin.
Gotowe suszone plasterki mięsa powinny być elastyczne, ale nie mogą się ciągnąć!
Zobacz również
Komentarze (0)
VAkwarystyka morska to fascynująca dziedzina dla amatorów, ale wymaga pewnej wiedzy i zaangażowania. Oto kilka wskazówek dla początkujących w akwarystyce morskiej: Zdobądź wiedzę teoretyczną: Zrozumienie parametrów wody, takich jak pH, amoniak, azotyny, azotany i sól jest...
VWizyta w gabinecie weterynaryjnym to dla większości zwierząt stresujące doświadczenie. Aby ograniczyć poziom niepokoju u czworonogów odwiedzających lekarza, warto uwzględnić ich potrzeby behawioralne przy projektowaniu przychodni. Wystrój i wyposażenie gabinetu weterynaryjnego...
VTroska o zdrowe odżywianie pupila to sprawa, która dotyczy każdego właściciela królika domowego. W końcu to właśnie od tej kwestii zależy jego zdrowie i szczęście. W celu uzyskania praktycznych wskazówek żywieniowych zajrzyj do naszego dzisiejszego artykułu. W prezentowanej treści...
Zostaw komentarz